
Asa cum ii spune si numele microscopul este un aparat cu un dispozitiv folosit in stomatologie care mareste campul vizual cu pana 25 ori avand ca element important lumina care se propaga prin lentile , astfel incat medicul stomatolog poate observa detalii din structura dintelui, pe care nu le poate vedea insa cu ochiul liber.
Initial el a fost folosit in stomatologie pentru tratamentele de canal dar mai nou el este folosit si in tratamentele restaurative ale coroanei dentare, respectiv pentru realizarea obturatiilor estetice (plombelor estetice)
Cand caria afecteaza o mare parte din dinte exista posibilitatea ca ea sa ajunga la nervul dintelui; in intentia doctorului de a inlatura tesuturile alterate se poate ajunge la camera pulpara si de aici la scoaterea nervului. Avantajul majos al microscopului in acest caz este ca prin marirea imaginii si prin luminozitatea data de acesta medicul are vizibilitatea necesara de a inlatura tesutul alterat fara risc asupra camerei pulpare si implicit scoaterea nervului.
Durata unui astfel de tratament este mai mare ca in cazul unui tratament classic, intre 1-2 ore in functie de gravitatea cariei dentare, dar prezinta avantajul ca se pot face mai multe obturatii si cu rezultate exceptionale mai ales in zona frontului intr- singura sedinta (ca dintii din fata/ se pot face si 6 dinti). Foarte important este ca la un astfel de tratament dintii sunt foarte bine izolati (prin dispozitivul numit DICA) iar dintele este protejat mult mai eficient. Costul unei obturatii sub microscop este in 50 -100 euro insa rezultatele sunt spectaculoase si il putem numi ca este un tratament “high tech”, iar cu ajutorul noii tehnologii de aparatura putem spune ca obtinem o calitate clar imbunatatita a tratamentului dentar.
Echipamentele de ultima generatie vin in sprijinul cunostintelor medicale aprofundate ale specialistilor stomatologi pentru a obtine un tratament de precizie. Stomatologii de top la nivel mondial sunt de acord cu faptul ca tratamentul sub microscop (fie obturatiie estetice, fie tratamente de canal) duc la maximizarea pe termen lung a beneficiilor pacientilor.